Stari recept za najukusnije hurmašice ikad!
Šta mislite da ovaj vikend vi i vaši najdraži uživate u ukusnim hurmašicama? Nije teško, uz ovaj odličan recept! Potrebno: 2 jaja 2 šoljice ulja (šoljica od 1 dcl) 2 šoljice šećera 1/2 praška za pecivo 1 kesica vanili šećera manje od 7 šoljica brašna Za agdu 80 dkg šećera 5 šoljica vode 1 limun Priprema: […]
![hurmasice](http://www.narod.ba/wp-content/uploads/2017/04/hurmasice_385.jpg?x20647)
Šta mislite da ovaj vikend vi i vaši najdraži uživate u ukusnim hurmašicama? Nije teško, uz ovaj odličan recept!
Potrebno:
2 jaja
2 šoljice ulja (šoljica od 1 dcl)
2 šoljice šećera
1/2 praška za pecivo
1 kesica vanili šećera
manje od 7 šoljica brašna
Za agdu
80 dkg šećera
5 šoljica vode
1 limun
Priprema:
Jaja, šećer, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer umutiti viljuškom, postepeno dodavati brašno i umjesiti tijesto. Od tijesta oblikovati kuglice malo ih spljoštiti i utisnuti kako bi poprimile “oblik” (za najbolje “otiske” koristite rende!).
Slagati hurmašice malo odmaknute jednu od druge, jer će narasti prilikom pečenja, u nepodmazanu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 20 min.
Skuhati šećer i vodu, u koju dodate sok limuna. Kuhati oko desetak minuta i ohladiti agdu. Pečene hurmašice preliti, te poklopiti većom tepsijom da bolje upiju agdu.
Izvor: Radiosarajevo.ba
Komentari