Ovako nastaje najskuplja kafa na svijetu
Kopi Luwak slovi za najskuplju sortu kafe na svijetu. Proces nastajanje ove kafe, međutim, ne bi trebali poznavati oni sa slabijim želucem. Pola kilograma ove kafe košta između 100 i 600 američkih dolara. Razlog ovako visoke cijene je taj što se godišnje proizvede samo negdje između 250 i 500 kg Kopi Luwak kafe, a vjerovali […]

Kopi Luwak slovi za najskuplju sortu kafe na svijetu. Proces nastajanje ove kafe, međutim, ne bi trebali poznavati oni sa slabijim želucem.
Pola kilograma ove kafe košta između 100 i 600 američkih dolara. Razlog ovako visoke cijene je taj što se godišnje proizvede samo negdje između 250 i 500 kg Kopi Luwak kafe, a vjerovali ili ne potražnja je ogromna!
Azijska cibetka palmašica (Paradoxurus hermaphroditus), životinja koja je odgovorna za nastanak ove kafe, jede samo najbolja zrna kafe. U probavnom traktu, pod utjecajem želučane kiseline i enzima, kafa dobija karakterističan okus (znamo i od čega!). Zrna kafe skoro neprobavljena izbacuje. Nakon toga se zrna kafe prže i prerađuju.

Samo jedna šolja Kopi Luwak kafe bi vas mogla koštati između 35 i 100 američkih dolara.
Nama i dalje nije jasno kako je neko došao na ideju da opere izmet životinje i proba zrna kafe koja se unutra nalaze. Kažu da je specijalitet, pa ako vam nismo ogadili ovaj napitak- probajte!
Abonirajte narod.ba i budite informirani na Facebooku i Twitteru.
Moglo bi vas zanimati: Prije 10 godina spasio četiri šteneta od smrti, a danas se brine o 800 životinja: Ovo je Saša, balkanski kralj pasa
Komentari